Αμφιβολίες

στις
The notorious landlady
Τ' αστέρια τρεμοσβήνουν στον ουρανό αλλά όσο είναι στη γη λάμπουν με τα πιο ζωντανά χρώματα και όταν πρόκειται για ταινίες μπορεί να είναι και σε μαύρο-άσπρο. 

Ο τίτλος της ταινίας όπου πρωταγωνίστησαν οι Τζακ Λέμον, Κιμ Νόβακ είναι “Η μυστηριώδης κυρία με τα μαύρα” – Διαβόητη ιδιοκτήτρια /Notorious Landlady, ο πρωτότυπος τίτλος, και πρόκειται για μια ιστορία ιδιοκτήτριας διαμερίσματος και του ενοικιαστή της.

Όμως αυτή δεν είναι μια οποιαδήποτε ιδιοκτήτρια: είναι πλούσια χήρα αλλά και … ύποπτη ότι σκότωσε τον άνδρα της μόνο που δεν υπάρχουν αποδείξεις έτσι απλώς την παρακολουθεί η Αστυνομία δηλαδή είναι βασική ύποπτη και η γειτονιά του αριστοκρατικού προαστίου του Λονδίνου, το γνωρίζει και την υποψιάζεται το ίδιο, όπως και ο καινούργιος ενοικιαστής που μόλις μπήκε καλά καλά στο διαμέρισμα, το πληροφορείται από τον εργοδότη του Αμερικανό πρέσβη.

Το έκανε ή δεν το έκανε; ποιο; τον φόνο! (She did or did she?)

“Η μυστηριώδης κυρία με τα μαύρα” slogan ταινίας

Κιμ Νόβακ Τζακ Λέμον: στη ταινία του Ρίτσαρντ Κουίν The Notorious Landlady, (Η διαβόητος οικοδέσποινα) – δυο ηθοποιοί με μια ιδιαίτερη ακτινοβολία σε μια ιστορία κωμικού αλλά με άφθονο σασπένς, είδους – τι καλύτερο από το να περάσεις ευχάριστα δυο ώρες σε μια άλλη πρωτύτερη εποχή όπου ερωτήματα του τύπου Το έκανε ή όχι; μπορούν να δώσουν μια νέα ώθηση στην ως τότε ανιαρή, ενδεχομένως ζωή σου.

Μπιλ Γκρίντλει: Κύριε, νομίζω πως δεν παίρνετε το ίδιο μερίδιο ευθύνης…
Φράνκλιν Άμπρουστερ: Όσο πιο ψηλά βρίσκεσαι τόσο περισσότερα λάθη σου επιτρέπονται – είναι το στυλ του λένε. Όσο για σένα η θέση σου ένα μόνο λάθος επιτρέπει – και το έκανες!

Η μυστηριώδης κυρία με τα μαύρα

Περισσότερα [Ζευγάρια του Σινεμά] εδώ

Περισσότερα για την ταινία [Η μυστηριώδης κυρία με τα μαύρα] εδώ

Σκηνοθεσία Richard Quine 1962