Κήποι της Χίου

στις
Χίος - Πανόραμα νησιού

Χίος – η Μυροβόλος

Χίος το νησί των Εσπερίδων

Τον 12ο αιώνα, οι Γενοβέζοι κατακτητές της Χίου βρίσκουν μια γη πλούσια σε νερό και φτιάχνουν έναν οπωρώνα θαυμαστό. Τα “χρυσά” μήλα των Εσπερίδων δεν είναι πια μύθος. Είναι τα χιώτικα εσπεριδοειδή που ταξιδεύουν τυλιγμένα ένα ένα ξεχωριστά με αίγλη σαν αυτή της μαστίχας, στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου. Στην Μασσαλία και την Οδησσό, η Μυροβόλος Χίος είναι ήδη πολύτιμη.
Σήμερα η παράδοση αυτή είναι ζωντανή – να παράγει εκλεκτά προϊόντα, μέσα στη προστατευμένη βιοποικιλότητα του νησιού.

Τα Εσπεριδοειδή

Κιτριά

  1. Λεμόνια: πλούσια σε βιταμίνη C που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τη μείωση της κόπωσης – Ομοίως…
  2. Πορτοκάλια
  3. Μανταρίνια
  4. Περγαμόντα
  5. Γκρέιπφρουτ
  6. Κίτρα: Από τα εσπεριδοειδή μόνο το κίτρο ήταν γνωστό στους κλασσικούς συγγραφείς. Φαίνεται ότι η κιτριά υπήρξε το πρώτο από τα εσπεριδοειδή που καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη και μάλιστα στην περιοχή της Μεσογείου. Η Κιτριά καλλιεργείται στη Κρήτη απ’ όπου προέρχεται το 90% της ελληνικής παραγωγής κίτρων.
  7. Νεράντζια
  8. Κυδώνια
  9. Κουμκουάτ (μικρό πορτοκάλι)

Σαπούνι με άρωμα κουμκουάτ

Γλυκό κουταλιού Κουμκουάτ

Κουμκουάτ γλυκό
Όλα τα ανωτέρω γίνονται θαυμάσια γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

Λουλούδια της Χίου

Σαλίγκαρος
Phaseolus

Ένα θαυμάσιο λουλούδι και σε εμφάνιση – εντυπωσιάζει με την πυκνότητα των φύλλων του κυρίως όμως με το άρωμα των λουλουδιών του ο σαλίγκαρος (Phaseolus Caracalla) βρίσκεται σε πολλές αυλές και μπαλκόνια των πολιχνών της Χίου. Επίσης το γνωστό μας “Χιώτικο” γιασεμί που μοσχοβολά σε όλους τους φράχτες των μονοκατοικιών αλλά και σε γλάστρες ως αναρριχόμενο.

Βοτανικός Κήπος του Αιγαίου

Τα Νένητα, το χωριό του ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ στην νότια Χίο,  πριν 500 χρόνια δεν υπήρχαν σαν χωριό, υπήρχαν όμως επτά (7) συνοικισμοί, συγκεκριμένα:
1) Ακρια,
2) Γιοργιώνας η παλαιά Νήτα,
3)  Γέρεια,
4) Παλαιοκάστελλο,
5) Μουγιαβλά,
6) Κώμα,
7) Παλάτσια.

Χίος
Χίος – Νήσος του Β.Α. Αιγαίου

Οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν, είτε λόγω των επιδρομών των βαρβάρων πειρατών, είτε από διάφορες ανάγκες και συνθήκες που επικρατούσαν, λόγο του ότι οι οικισμοί αυτοί ήταν μικροί σαν πληθυσμός, είτε από έλλειψη της σοδειάς της Μαστίχας, καπνού και άλλων γεωργικών καλλιεργειών, να μαζευτούν προς το εσωτερικό  και έτσι έκτισαν το σημερινό χωριό. Τα παλαιά Νένητα ήταν η τελευταία κωμόπολη της νότιας ανατολικής Χίου. Τα Νένητα περιβαλλόταν από τείχος με Μέγα  Γενουατικό Πύργο, όπου σήμερα στα θεμέλιά του είναι κατασκευασμένο το Δημοτικό Σχολείο. Οι Γενοβέζοι κατασκεύασαν τείχος με ανοίγματα τύπου πολεμίστρας για να επιτηρούν το πέλαγος από το φόβο των πειρατών. Μόλις φαινόταν κάποιο πειρατικό άναβαν φωτιές στις “βίγλες” όπως τις λένε οι ντόπιοι, για να ειδοποιήσουν οι βιγλάτορες τους κατοίκους των γύρω χωριών να κλειστούν στα σπίτια τους λόγω του επερχόμενου κινδύνου. Αυτό γινόταν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου πελάγους.

Τα παλαιά Νένητα απλωνόταν  ανάμεσα στους λόφους του χωριού Αφαλλερού ( σημερινού Καταρράκτη ) και κατά δεύτερον  προς νότο μέχρι της θέσεως του λόφου Βάσταγα, ο οποίος περιβαλλόταν προς Β.Α. από τον χείμαρρο Αργέντη. Προς δυσμάς από την κοιλάδα των Νενήτων, προς Ν.Δ. από τον χείμαρο Καλαμωτής και προς ανατολάς με τον αιγιαλό.

Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1881 ερειπώθηκαν τελείως τα παλαιά Νένητα και ανηγέρθει  ο σημερινός οικισμός. Το μοναδικό κτίσμα που διεσώθη του σεισμού είναι ο Αγ. Παντελεήμονας. Λέγεται χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις ότι το όνομα Νένητα το πήρε από τον μεγαλύτερο συνοικισμό την παλαιά Νήτα που βρισκόταν στην περιοχή – Γιοργιώνα. ΝΕΝΗΤΑ λοιπόν ίσον ( ΝΕΑ ΝΗΤΑ ) ΝΕΝΗΤΑ. Από τον Ζωλώτα, ο οποίος έχει γράψει την ιστορία της Χίου, το χωριό το όνομα το πήρε από το Νεώνητα ( Νεώνοιμι /Νέοαποκτιθέντα κτήματα ) και από το νεόκτιστο, νεοοικοδομιθέντο, εξ ου και ΝΕΝΗΤΑ. Παλαιότερα επί της κοινοτικής σφραγίδας των Νενήτων, εγχαράχθηκε ως έμβλημα το άροτρο. Κατά δήλωση της διαπρεπούς λόγιας συνπολίτιδος κας Αιμιλίας Σάρρου. Είναι ένα από τα πιο γεωργικά και παραγωγικά χωριά της Χίου, 2ον στην παραγωγή Μαστίχας.

Πρόταση διαμονής Erytha Hotel

Παραλίες της Χίου

Χίος δεν είναι μόνο η πεδινή φύση αλλά και οι θάλασσες της

Υπήρχε έντονη εκκλησιαστική και μοναστηριακή ζωή εντός του παλαιού χωριού, κατά τον Ζολώτα, υπήρχαν 30 μικρές εκκλησίες και 5 μοναστήρια. Με πρώτο του Αγίου Γεωργίου Καταργού, κατά τον Κωνσταντίνο Κανελάκη και τον Αρχ. Ανδρεάδη, που κτίστηκε στην Χίο το 556 μ.χ. των Ταξιαρχών, της Αγίας Φωτεινής, του Αγίου Τρύφωνα, του Προφήτου Ηλία ( Ηλίου ) στην Βίγλα.

Σχετικά: Ο Συκοφάγος των κήπων εδώ

Πουλί των οπωρώνων της Χίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *