Τα γλυκά χωρίς βούτυρο και αυγά είναι πρώτης τάξεως επιλογή για κάποιες “υγιεινές παρασπονδίες”. Δεν βλάπτουν σε τίποτα μόνο που εξ αιτίας της ζάχαρης και του αλευριού που περιέχουν δυστυχώς παχαίνουν.
Δείγμα γραφής τα μελομακάρονα – πειρασμός μεγάλος των ημερών. Με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη αυτές οι μπουκιές που ενθουσιάζουν με τη χαρακτηριστική γεύση τους είναι στο πνεύμα των ημερών των Χριστουγέννων καθώς τα μελομακάρονα που στολίζουν τις βιτρίνες ή τα ράφια – τυλιγμένα σε σελοφάν, δεμένα με κόκκινες γιορταστικές κορδέλες, γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι του γιορταστικού σκηνικού!
Συνταγή – Κέικ με Σταφίδες (νηστίσιμο)
Ένα άλλο γλυκό ανάλογης κατηγορίας (νηστίστιμο) είναι και το Κέικ με Σταφίδες. Ενθουσιάζει με την απαλή, σκουροψημένη όψη του και την αφράτη, μυρωδάτη γεύση του! Ιδού μια συνταγή την οποία έχω ήδη φτιάξει —μόνο που ελλείψει κονιάκ έβαλα την υπέροχη Μαυροδάφνη Πατρών.
Υλικα
- 3 φλ. Αλεύρι
- 2 φακελάκια μπαίκιν πάουντερ
- 1 φλ. λάδι (ελαιόλαδο)
- 1 φλ. ζάχαρη, 1 φλ. (κατά προτίμηση μαύρη)
- σταφίδες κατά προτίμηση Κορινθιακές
- χυμός από 2 πορτοκάλια
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- 1 κουταλάκι κανέλα
- ένα κουταλάκι κοπανισμένα γαρύφαλλα
- Σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτελεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν σε βαθύ μπολ.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι, το χυμό από τα πορτοκάλια, το ξύσμα,τις σταφίδες το κονιάκ ανακατεμένο με την κανέλα, τη ζάχαρη, το τρίμμα από τα γαρύφαλλα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα ρίχνοντας σταδιακά το κονιάκ – όσο να αδειάσει το ποτηράκι.
- Αδειάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα για κέικ.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Χρονος ψησιματος
- 50΄ σε δυνατό φούρνο (200) σκεπασμένο το κέικ
- + 50΄ σε χαμηλότερη θερμοκρασία (170) – σκεπασμένο στην αρχή με λαδόκολα.
- Περίπου δηλαδή 110΄ (2 ώρες παρά κάτι) αν θέλουμε να έχουμε ένα ξεροψημένο εξωτερικά κέικ, μεστό μέσα – (μ’ ένα μαχαιράκι δοκιμάζουμε ώσπου να βγει εντελώς στεγνό – σημάδι πως το κέικ έχει ψηθεί).
- Αφήνουμε να κρυώσει και το αδειάζουμε σε σχάρα ώσπου να κρυώσει εντελώς.
Αρχική πηγή συνταγής και φωτό: mamascook.blogspot.gr (lixoudis)